Korištenjem ove web stranice pristajete na korištenje kolačića kako je opisano u našim Pravilima privatnosti.
Selnica, Republika Hrvatska
Radni dan: 15:00 do 17:00 h
Fiksni tečaj konverzije: 1€ = 7,53450 kn
Želite li prijaviti nepravilnosti kod trgovca vezano za uvođenje eura to možete direktno Državnom inspektoratu OVJDE ili pošaljite prijavu nama U NASTAVKU.

Tajni kupac – Izvještaj za mjesec kolovoz 2023. godine

Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj djeluje već godinu dana. U godinu dana provjeravaju se cijene proizvoda i usluga navedenih u tablici u privitku.  Tijekom ovih godinu dana provedbom projekta uočene su nepravilnosti koje su poslovni subjekti koji se prate ispravili u korist potrošača, a u skladu s pozitivnim pravnim propisima. Cilj provedbe ovog projekta i je sprečavanje stavljanja potrošača u nepovoljniji položaj pri uvođenju eura.

Tijekom mjeseca kolovoza popisana je cijena za sveukupno 71 robu i uslugu na 25 različitih prodajnih i uslužnih mjesta, a koje usluge i koja je roba poskupila možete vidjeti u mjesečnom izvještaju na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke te Zagrebačke županije. Na svim navedenim mjestima cijena je pravilno preračunata uz korištenje fiksnog tečaja 1 euro = 7,53450 kn. Pojedini proizvodi zbog nedostupnosti zamijenjeni su istim proizvodima drugih ponuđača.

Dvojno iskazivanje cijena te prikazivanje fiksnog tečaja konverzije obvezno je isticati do kraja 2023. godine.

Također, kao što već mjesecima pratimo, tako se i mjesecu kolovoz nastavlja trend povećanja cijena. Povećanje uočavamo kod usluge ženskog šišanja i feniranja, proizvoda Coca cole 2 L PET, kuhinjske morske paške soli od 1 kg, čipsa vrećice od 140 g, banana od 1 kg, jabuke crvene od 1 kg, mlijeka, svježeg od 1 L, svinjetine bez kosti, but 1 kg te pšeničnog bijelog brašna od 1 kg.

Kao i svaki mjesec, prati se i poštivanje načela Etičkog kodeksa kod 15 poslovnih subjekata te uočili da se svi pridržavaju istog. Pozivamo i sve potrošače da sami unesete pohvalu ili pritužbu u sustav Etičkog kodeksa kako bismo potaknuli poslovne subjekte na poštivanje i pravilno primjenjivanje pozitivnih pravnih propisa, pravila struke i na taj način zaštitili prava potrošača.

Ukoliko uočite bilo kakve nepravilnosti ili imate pitanja vezano uz novu valutu, možete se obratiti na broj telefona 095 394 3361 svakog radnog dana od 15:00 sati do 17:00 sati.

Voditeljica projekta
Nikolina Srša

Radio emisije

Emisija 1 =>>

Emisija 2 =>>

Emisija 3 =>>